Skąd pochodzą nazwy ptaków?

Jastrząb gołębiarz, występujący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli globu ziemskiego.

Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych częściach Afryki. Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji udają się w stronę obszarów, które wyróżniają się odrobinkę łagodniejszym klimatem.

Ptaki pochodzenie

W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego powodem do dalekich wojaży, podczas których zamierza poszukać dostatecznie łagodnego klimatu. Wierzchnia strona ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel przeplata się dodatkowo z poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Czytaj dalej Skąd pochodzą nazwy ptaków?

Czy ptaki są ciężkie?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem zamieszkującym na terenie Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem obszernej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi , które możemy spotkać dziś na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście.

Waga ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Czytaj dalej Czy ptaki są ciężkie?

Zasięg lotu ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się w szczególności na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe są przystosowane do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast szalenie często znajdują się blisko obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe tworzą przeważnie na wysokich drzewach czy też najrozmaitszych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów.

Ptaki lot

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Czytaj dalej Zasięg lotu ptaków