Czy ptaki są ciężkie?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem zamieszkującym na terenie Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem obszernej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi , które możemy spotkać dziś na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście.

Waga ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem.

Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie sposób nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest mocno czarny.  U gołębia grzywacza zauważyć można tak zwany dymorfizm płciowy, bowiem samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie oraz słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. Ponadto warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *