Skąd pochodzą nazwy ptaków?

Jastrząb gołębiarz, występujący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli globu ziemskiego.

Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych częściach Afryki. Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji udają się w stronę obszarów, które wyróżniają się odrobinkę łagodniejszym klimatem.

Ptaki pochodzenie

W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego powodem do dalekich wojaży, podczas których zamierza poszukać dostatecznie łagodnego klimatu. Wierzchnia strona ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest z kolei spód, którego jasny popiel przeplata się dodatkowo z poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza.

Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których powierzchnia ciała jest zdecydowanie bardziej brązowy, a faliste prążki zastępowane są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się rozmiarami. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak również rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz to samotnik, który partnera poszukuje jedynie podczas okresu godowego. Jego skryty oraz charakter i milczące usposobienie to inne cechy, które są rozpoznawalne dla tego właśnie ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *