Czy ptaki są ciężkie?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem zamieszkującym na terenie Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnianie tych gatunków.

Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem obszernej rodziny gołębiowatych. Z wszystkich gołębi , które możemy spotkać dziś na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście.

Waga ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Czytaj dalej Czy ptaki są ciężkie?