Zasięg lotu ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się w szczególności na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe są przystosowane do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast szalenie często znajdują się blisko obszarów zamieszkałych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe tworzą przeważnie na wysokich drzewach czy też najrozmaitszych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów.

Ptaki lot

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku.

Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się w większości wypadków wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały dorasta do samodzielnego życia w około siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie przyzwyczajone do chłodnego klimatu, dlatego w tym Czaje rozpoczyna swoją podróż w stronę gorącej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *